Custom Search

Coretan Pengarah Teater Bukan Dejavu

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA. SEBENARNYA BUKAN DEJAVU DIBAWAKAN KHAS UNTUK KITA SEMUA DENGAN CERITA DAN HAL YANG BERJIWA DENGAN KITA. MEMANG BUKAN MUDAH UNTUK MELIHAT SEBUAN NASKHAH BESAR YANG BERAT PERSOALANNYA DENGAN CARA `SIMPLE' TETAPI...PASTI ADA CARANYA. ITU CARA SAYA, DAN DIBANTU OLEH BUDAK-BUDAK NAKAL DALAM PRODUKSI BUKAN DEJAVU TU. MAKANYA, TERIMA KASIH SEMUA.

- sitirohayahattan-

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.
www.ticket2u.biz

Kaunter-kaunter Ticket2U

  • Wangsa Melawati Ticket2U Call Centre: 03-4149 8600
  • Istana Budaya, Jln Tun Razak: 03-4026 5558
  • KL Sentral, Travel Mart: Departure Hall
  • KL Sentral, Holiday Tours: Arrival Hall
  • KLCC, Triways Travel&Tours, 4th Level left wing
  • IKEA, Damansara: Reliance
  • One Utama: Asia Travel Mart
  • Desa Sri Hartamas: Triways Omega Travel & Tours, 2nd Floor Unit 42
  • TTDI, Jln Tun Mohd Fuad: Triways Travel & Tours
  • Mid Valley : Ticket charge

June 27, 2008

Penulis skrip: Ismail KassanBELIAU adalah penceramah bebas dan juga penulis skrip teater tanah air. Berkelulusan dalam Bidang Ekonomi dari Universiti Kebangsaan Malaysia, beliau kini bertugas sebagai Pengurus Bahagian Perhubungan Kakitangan serta Kaunselor dan Pakar Motivasi di Syarikat PERODUA Sdn. Bhd., sejak 1995.

Perkhidmatan beliau bermula di FELDA pada 1978 dan bersara pilihan daripada FELDA pada 1995 . Jawatan terakhir beliau di FELDA ialah sebagai Pengurus dan Ahli Exco Perbadanan Niaga FELDA.
Penglibatan beliau sebagai penulis skrip teater dan pengarah bermula sejak 1972 dengan terhasilnya skrip pertama berjudul Fajar Merah di Teluk Ketapang yang dipentaskan di Johor Bahru pada tahun yang sama. Sejak itu lebih 10 pementasan teater telah diarahkan di samping 15 skrip teater yang dihasilkan antaranya Syajar (1976), Pelayaran Inderaputra II (1979), Sabda Sang Pendeta (1980), Dejavu Seorang Perempuan (1999), Qanatir (1999), Kilung Musung (2000) dan banyak lagi.

Beberapa karya beliau juga telah memenangi hadiah dan anugerah diperingkat kebangsaan antaranya Pelayaran Inderaputera 2 (Tempat Pertama), Menanti Puteri Hijau (Tempat Pertama), Istiqamah (Tempat Pertama), Gelanggang Tok Wali (Tempat Kedua) dan banyak lagi.

Dalam bidang penulisan, Ismail juga menghasilkan cerpen, skrip drama radio dan TV, malah turut menghasilkan novel. Novel pertama beliau berjudul Restu telah memenangi Tempat Kedua Sayembara Menulis Novel Anjuran GAPENA - Kumpulan Perangsang 1997. Novel tersebut kemudian terpilih sebagai Buku teks Sastera untuk Tingkatan 4 & 5 mulai tahun 2001.
Selain menulis beliau juga mengendalikan kursus motivasi untuk syarikat swasta, agensi kerajaan dan di sekolah-sekolah seluruh Malaysia. Dalam bidang teater beliau adalah merupakan Presiden Majlis Teater Kebangsaan Malaysia (TEMA) bagi penggal 2000/2005. Beliau juga dilantik oleh yang Menteri Kebudayaan Kesenian dan Pelancongan sebagai Panel Penasihat Untuk Persembahan di Istana Budaya dari 2000 hingga 2005.

No comments: