Custom Search

Coretan Pengarah Teater Bukan Dejavu

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA. SEBENARNYA BUKAN DEJAVU DIBAWAKAN KHAS UNTUK KITA SEMUA DENGAN CERITA DAN HAL YANG BERJIWA DENGAN KITA. MEMANG BUKAN MUDAH UNTUK MELIHAT SEBUAN NASKHAH BESAR YANG BERAT PERSOALANNYA DENGAN CARA `SIMPLE' TETAPI...PASTI ADA CARANYA. ITU CARA SAYA, DAN DIBANTU OLEH BUDAK-BUDAK NAKAL DALAM PRODUKSI BUKAN DEJAVU TU. MAKANYA, TERIMA KASIH SEMUA.

- sitirohayahattan-

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.
www.ticket2u.biz

Kaunter-kaunter Ticket2U

  • Wangsa Melawati Ticket2U Call Centre: 03-4149 8600
  • Istana Budaya, Jln Tun Razak: 03-4026 5558
  • KL Sentral, Travel Mart: Departure Hall
  • KL Sentral, Holiday Tours: Arrival Hall
  • KLCC, Triways Travel&Tours, 4th Level left wing
  • IKEA, Damansara: Reliance
  • One Utama: Asia Travel Mart
  • Desa Sri Hartamas: Triways Omega Travel & Tours, 2nd Floor Unit 42
  • TTDI, Jln Tun Mohd Fuad: Triways Travel & Tours
  • Mid Valley : Ticket charge

June 29, 2008

Sejarah Teater Bukan Dejavu


NASKHAH Dejavu karya Ismail Kassan pernah dipentaskan sebanya tiga kali termasuk di Istana Budaya oleh Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM) dengan menggunakkan khidmat pengarah yang sama iaitu Siti Rohayah Attan yang juga Presiden PPWM.

Kali pertama karya ini dipentaskan dengan menggunakan judul Dejavu Seorang Perempuan pada 23 hingga 30 Oktober 1999 di Auditorium Tuanku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Antara pelakon yang mengambil bahagian ialah Erma Fatima, Aida Aris, Aida Rahim, Norzizi Zulkifli, Shukor Yon dan M. Redzuan Deen. Antara tetamu kehormat yang datang menyaksikan pementasan tersebut termasuklah Isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Endon Mahmood dan Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Kali kedua karya ini dipentaskan pada 24 hingga 29 Januari 2004 di tempat yang sama serta ditaja oleh Kementerian Perpaduan Negara & Pembangunan Masyarakat yang mana menterinya, Datuk Seri Dr. Siti Zaharah Sulaiman turut menyaksikan pementasan tersebut pada 28 Januari. Antara pelakon yang terlibat ialah Fauziah Datuk Ahmad Daud, Juhara Ayob, Melissa Saila, Norzizi Zulkifli, Mubarak Majid, Shukor Yon dan Sahronizam Noor. Ternyata pementasan

Tindak balas yang diterima daripada khalayak amat membanggakan sehingga ramai yang meminta supaya ia dipentaskan semula. Menurut mereka, Dejavu bukan saja menghiburkan sebagai semua teater yang bersifat semi-humor, namun pengajaran yang diperolehi amat memberi kesan kepada mereka. In diakui melalui watak Narti dan Yanto iaitu pendatang Indonesia yang merindui kampung halaman mereka meskipun telah 10 tahun merantau di Malaysia. Bagi mereka, biar apa pun kemiskinan yang mereka hadapi, biarkan di negara sendiri. Begitu juga beberapa insiden semasa yang diselitkan secara tidak langsung melalui watak-watak seperti kes rogol, rompakan dan GRO.

Maka terpentaskan teater Dejavu di tempat yang lebih besar lagi iaitu di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 10 hingga 18 September 2004. Pelakonnya ialah Fauziah Ahmad Daud, Safura Yaacob, Serina Reszuan, Rozie Rashid, Shukor Yon, Zuhairi Ibrahim, Juhara Ayob, Yussak Kassan dan ramai lagi. Liputan serta ulasan yang diterima daripada media juga memperlihatkan teater ini mampu mendapat ruang yang besar di akhbar dan televisyen. Malah, mengagumkan kerana terdapat banyak website yang membuat ulasan serta memuji langkah PPWM mementaskan naskhah yang disifatkan mengesankan ini.TEATER Bukan Dejavu merupakan sebuah sekuel daripada teater Dejavu karya Ismail Kassan. Teater Dejavu telah dipentaskan sebanyak tiga kali iaitu;

Pertama:


TARIKH: 23 -30 Oktober 1999
MASA: 8.30 malam
TEMPAT: Auditorium Pusat Pelancongan Malaysia, Jalan Ampang, Kuala Lumpur
ANJURAN: Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM),
SKRIP: Ismail Kassan
PENGARAH: Siti Rohayah Attan
PELAKON: Erma Fatima, Shukor Yon, Aida Aris, Aida Rahim, Norzizi Zulkifli, M. Ridzuan Deen, Yussak Kassan, Shahronizam Noor, Md. Hussin Hassim dan Badan Teater dan Kesenian Wilayah Persekutuan (BATEK)

PENAUNG KEHORMAT: Allahyarhamah Datin Paduka Seri Endon Mahmood
PENAUNG: Datuk Seri Syed Hamid Albar (Menter Luar)


Kedua:
TARIKH: 24 – 29 Januari 2004
MASA : 8.30 malam
TEMPAT: Auditorium Pusat Pelancongan Malaysia, Jalan Ampang, Kuala Lumpur
ANJURAN: Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM)
TAJAAN: Kementerian Perpaduan Negara & Pembangunan Masyarakat
SKRIP: Ismail Kassan
PENGARAH: Siti Rohayah Attan
PELAKON: Fauziah Dato’ Ahmad Daud, Juhara Ayob, Norzizi Zulkifli, Sgukor Yon, Melissa Saila, Mubarak Majid, Shahronizam Noor, Yussak Kassan, Mohamad Shoffi Jikan, Jalaludin Ismail, Rosli Wahab, Khairi Johary Mustapha Al-Bakri, Abdul Halil Aziz, Mohd. Zaidi Zaini, Rosman Ishak dan Ahmad Faizal Zulkipli.
PENAUNG KEHORMAT: Allahyarhamah Datin Paduka Seri Endon Mahmood
PENAUNG: Datuk Seri Dr. Siti Zaharah Sulaiman (Menteri Perpaduan Negara & Pembangunan Masyarakat)Ketiga:
TARIKH: 10-19 September 2004
MASA: 8.30 malam
TEMPAT: Panggung Sari Istana Budaya, Kuala Lumpur
ANJURAN: Persatuan Penulis Wanita Malaysia
KERJASAMA: Istana Budaya
SKRIP: Ismail Kassan
PENGARAH: Siti Rohayah Attan
PELAKON: Fauziah Dato’ Ahmad Daud, Rozie Rashid, Safura Ya’cob, Juhara Ayob, Zuhairi Ibrahim, Shukor Yon, Serina Redzuawan, Yussak Kassan, Megat Sharizal Mohd. Yusoff, Md. Hussin Hassim, Mohamad Shoffi Jikan, Jalaludin Ismail, Rosli Wahab, Khairi Johary Mustapha Al-Bakri, Abdul Halil Aziz, Mohd. Zaidi Zaini, Rosman Ishak, Ahmad Faizal Zulkipli & Mohd. Roslee Ahmad.
PENAUNG KEHORMAT: Allahyarhamah Datin Paduka Seri Endon Mahmood
PENAUNG: Datuk Seri Dr. Rais Yatim (Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan)
No comments: