Custom Search

Coretan Pengarah Teater Bukan Dejavu

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA. SEBENARNYA BUKAN DEJAVU DIBAWAKAN KHAS UNTUK KITA SEMUA DENGAN CERITA DAN HAL YANG BERJIWA DENGAN KITA. MEMANG BUKAN MUDAH UNTUK MELIHAT SEBUAN NASKHAH BESAR YANG BERAT PERSOALANNYA DENGAN CARA `SIMPLE' TETAPI...PASTI ADA CARANYA. ITU CARA SAYA, DAN DIBANTU OLEH BUDAK-BUDAK NAKAL DALAM PRODUKSI BUKAN DEJAVU TU. MAKANYA, TERIMA KASIH SEMUA.

- sitirohayahattan-

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.

Dapatkan Tiket Bukan Dejavu di www.Ticket2u.Biz atau di kaunter-kaunter blockbuster ticket2u.
www.ticket2u.biz

Kaunter-kaunter Ticket2U

  • Wangsa Melawati Ticket2U Call Centre: 03-4149 8600
  • Istana Budaya, Jln Tun Razak: 03-4026 5558
  • KL Sentral, Travel Mart: Departure Hall
  • KL Sentral, Holiday Tours: Arrival Hall
  • KLCC, Triways Travel&Tours, 4th Level left wing
  • IKEA, Damansara: Reliance
  • One Utama: Asia Travel Mart
  • Desa Sri Hartamas: Triways Omega Travel & Tours, 2nd Floor Unit 42
  • TTDI, Jln Tun Mohd Fuad: Triways Travel & Tours
  • Mid Valley : Ticket charge

June 26, 2008

Sinopsis Bukan Dejavu

BUKAN Dejavu berkisar disekitar diri Nora yang cemas menanti kepulangan anaknya dari melanjutkan pelajaran di New Zealand. Dalam resah rindu menanti kepulangan anak perempuannya Norma Hamim, Nora sebenarnya khuatir akan reaksi Hamima jika mengetahui realiti pekerjaannya. Dalam masa yang sama, posmen (Sulaiman ) cuba menyelamatkan Jamilah yang menjadi mangsa rogol ayah tirinya, Tahir. Jamilah pernah mengandung sebelumnya tetapi telah dikasari oleh ayah tirinya sehingga kandungannya gugur. Kandungan keduanya juga mahu digugurkan oleh ayahnya. Jamilah melarikan diri bersama adik lelakinya yang berusia enam tahun. Sulaiman telah membantu Jamilah.
Tahir adalah ketua gengster yang mengawal Kelab Karaoke Semarak Hati tempat Nora berkerja. Tahir yang mencari Jamilah mendapat khabar kononnya Jamilah menuju ke rumah Narti dan Nora pada malam kehilangannya. Tahir menghantar seorang penagih dadah untuk mendapatkan berita tentang Jamilah.
Yanto, Narti, Nora dan Pak Jamal sanggup membantu Jamilah sehingga dia selesai melahirkan anaknya. Mereka cmenyembunyikan Jamilah di rumah Nora. Yanto dan Pak Jamal begitu gembira menanti kelahiran anak Jamilah. Mereka berdua telah mensedekahkan seekor kambing sebagai aqiqah untuk anak Jamilah yang bakal lahir. Yanto meminta bantuan Parjo dan teman- temannya untuk menyembelih dan melapah kambing untuk dimasak kenduri.
Dalam kesibukan mereka membuat persiapan itu tiba-tiba muncul Norma. Nora terkejut kerana tidak menyangka anaknya tahu tempat tinggalnya malah Norma juga telah mengetahui tentang pekerjaan Nora yang sebenar. Pertikaman lidah. Norma malu kerana cerita bahawa dia adalah anak kepada seorang GRO telah tersebar luas dikalangan teman temannya diUniversiti. Egonya sebagai pemimpin tercabar.
Norma adalah presiden Islamic Student Propagation Centre, sebuah pertubuhan Dakwah pelajar pelajar Islam Antarabangsa di New Zealand. Norma telah melukakan hati Nora dengan kata-katanya yang pedas dan tajam. Mereka saling terluka. Norma meninggalkan rumah Nora menuju ke pekan bagaimanaoun terpaksa kembali semula ke rumah Narti kerana telah terlepas perkhidmatan bas terakhir.
Malam itu Nora pulang dengan hatinya yang terluka. Tanpa mengetahui bahawa anaknya Norma sedang menginap dirumah Narti, Nora telah bercerita bagaimana dia cuba untuk membunuh diri tetapi tidak tergamak. Atas rasa kecewanya itu dia hampir sahaja melafaskan perkataan anak derhaka dan tidak merelakan air susunya yang telah membesarkan anaknya itu. Nora sempat ditahan oleh Narti dan Salmi dari mengucapkan perkataan tersebut. Mendengar perbualan itu Norma benar-benar insaf dan memohon keampunan.
Jamilah pula mahu melahirkan anaknya. Tiada sesiapa pun yang berpengalaman menyambut kelahiran bayi kecuali Parjo yang merupakan seorang duda. Dia terpaksa memberikan arahan arahan verbal kepada Narti dan Salmi bagaimana mahu menyambut kelahiran bayi. Pada saat yang kritikal ini pelbagai kelucuan timbul bila Parjo cuba mengingat ingat semula bagaimana keadaan isterinya dulu melahirkan anak pertama mereka. Akhirnya anak kecil itu berjaya dilahirkan.
Dalam mereka bergembira menyambut kelahiran Jamil, Tahir telah muncul bersama dengan dua orang kawan gengsternya dan penagih dadah yang menjadi perisiknya.Tahir mengamuk lalu terjadi pergaduhan. Bagaimanakah Parjo,Narti, Salmi dan teman teman Parjo mempertahankan diri mereka dari perbuatan ganas si Tahir? Dapatkah mereka menyelamatkan Jamilah dan anaknya Jamil dari perbuatan ganas Tahir?

No comments: